Online expo: 360° Ligeti

black background with 360 Ligeti in red font

Bezoek de webtentoonstelling 360° Ligeti hier!

Opvallend in de muziek van de Hongaars-Oostenrijkse componist György Ligeti (1923-2006) is haar originaliteit en veelzijdigheid. Grenzeloos zoals de gedachten van de componist. Als kind verzon Ligeti het utopische land ‘Kylwiria’, waarvoor hij landkaarten, stadsplannen en een taal met een eigen grammatica ontwierp. Het was zijn rijk der vrijheid, waar hij kon leven volgens zijn eigen regels, een credo dat hij resoluut doortrok in zijn muziekpraktijk.

György Ligeti was een eigenzinnig componist met een enorme verbeeldingskracht die gedurende zijn leven steeds op zoek ging naar vernieuwingen in zijn eigen werk. Verouderde stijlen herkauwen was niet aan hem besteed, dus koos hij voor een derde weg: zichzelf-zijn. Zijn stijl meandert grondig doorheen de jaren, maar blijft ook steeds herkenbaar als ‘typisch Ligeti’.

De online expo 360° Ligeti dompelt je onder in het leven en werk van de Hongaars-Oostenrijkse componist György Ligeti (1923-2006). Acht korte essays gidsen je door de meest opvallende werken in zijn veelzijdige oeuvre, telkens vanuit een andere insteek. Samen met de gelijknamige concertreeks in Muziekcentrum De Bijloke Gent vormen ze een muzikale ontdekkingstocht die start vanuit de concertstoel of de zetel bij je thuis. De bijhorende podcast kan je tijdens een wandeling beluisteren. Naar eigen zeggen kreeg Ligeti zelf tijdens het wandelen de meest creatieve ideeën.

Sinds het publiceren van de eerste webtentoonstelling 360° Reich in januari 2021 (toen volledig digitaal ontwikkeld omwille van de veelvuldig wisselende coronamaatregelen in dat jaar), is MATRIX [Centrum voor Nieuwe Muziek] met 360° Ligeti al aan haar vierde webtentoonstelling toe. In het rijtje hoort nog 360° Berio en ook de tentoonstelling BREWAEYS UNFOLDING, die eerder dit jaar in de Universiteitsbibliotheek plaatsvond, kreeg een online component op www.brewaeysunfolding.be.

Het format van een website laat het toe verschillende presentatievormen (video, audio, tekst, beeld) op een organische manier met elkaar te verbinden en zo de interesse van de bezoeker op een dieper niveau te prikkelen. Door vanuit de tekst veelvuldig te linken naar video- en audiofragmenten op YouTube zorgen we evenzeer voor een muzikale beleving. We vinden het ook belangrijk om informatie in verschillende vormen aan te bieden: de ene bezoeker zal zich in de teksten verdiepen, terwijl de andere bezoeker meer aan de podcast heeft. Dat bezoekers de website volledig op eigen tempo kunnen raadplegen en er indien gewenst ook gemakkelijk naar terug kunnen grijpen, biedt ons de ruimte om dieper in te gaan op thema’s en zowel liefhebbers als kenners te bedienen.

Tegelijk ervaren we dat bezoekers aan de webtentoonstelling hun weg gemakkelijk naar de website van MATRIX en de bibliotheek vinden, waar ze sowieso heel wat materiaal van en over de componist in kwestie kunnen terugvinden en het ontdekken van diens muziek kunnen verderzetten. Dat blijkt ook uit de vragen die de bibliotheek na het lanceren van de webtentoonstellingen van lezers krijgt.

De ‘360° webtentoonstellingen’ worden gerealiseerd door MATRIX [Centrum voor Nieuwe Muziek] in opdracht van Muziekcentrum De Bijloke Gent in het kader van hun seizoensthema. Ook in seizoen 2023-2024 wordt deze samenwerking met MATRIX verdergezet en kijken we er alvast naar uit om ons te verdiepen in de muziek van de Finse componiste Kaija Saariaho.

Wie graag meer info over de webtentoonstellingen van MATRIX krijgt, aarzel niet om contact op te nemen met melissa.portaels@kuleuven.be

Print Friendly, PDF & Email