360° Reich – een webtentoonstelling

MATRIX [Centrum voor Nieuwe Muziek] zet mijlpalen in de muziekgeschiedenis sinds 1950 in de kijker met grote en kleinere tentoonstellingen. De webtentoonstelling Steve Reich 360° (www.stevereichexpo.be) is de meest recente verwezenlijking, en de eerste 100% online tentoonstelling.

De expo werd ontwikkeld op vraag van Muziekcentrum De Bijloke Gent en sluit aan bij de concertprogrammering in seizoen 2020-21 met als één van de sleutelfiguren de Amerikaanse componist Steve Reich. Omwille van de coronamaatregelen werkten we het project volledig digitaal uit. We kozen er bewust voor om niet één verhaal te vertellen, maar vijf verschillende invalshoeken uit te werken zodat de bezoeker/kijker/luisteraar de muziek van Steve Reich door verschillende ‘brillen’ kan ontdekken. Zo is er ook niet één eenduidige ‘route’ door de website. Door verschillende presentatievormen (video, audio, tekst en beeld) en bestaand en nieuw materiaal met elkaar te combineren, wil de webtentoonstelling een breed publiek aanspreken en een meerwaarde zijn voor connaisseurs én leken.

MATRIX steunt op eerdere positieve ervaringen met tentoonstellingen als format om kennis en informatie op tastbare wijze te delen, zelfs wanneer het over muziek gaat. Ondanks de voor de hand liggende beperkingen – geluid blijft onzichtbaar – biedt een tentoonstelling tijd en ruimte om een muzikaal oeuvre vanuit andere invalshoeken dan de klinkende muziek zelf te benaderen. Bijvoorbeeld door muziek in een bredere context te plaatsen, visueel voor te stellen via een manuscript of een schets toe te lichten met een interview, een analyse door een musicoloog of een video van de uitvoering. De bezoeker ontdekt zo een veelzijdig verhaal, wat de beleving van de muziek bewuster en intenser kan maken, en kan dankzij schetsen, brieven, audio- en videofragmenten een zekere connectie maken met de componist achter de muziek. Dat de tentoonstelling online beschikbaar is, heeft zo zijn voordelen: de bezoeker kan zijn ‘bezoek’ plannen wanneer het hem het beste uitkomt en wanneer hij er ruim de tijd voor kan nemen. Een digitale tentoonstelling biedt ook een ideaal medium om meer bezoekers te bereiken. Zoals Prof. Fred Truyen ook opmerkte in een recent artikel in De Standaard: “Uit studies blijkt al langer dat het publiek van veel musea niet enorm divers is. Digitalisering kan daarin absoluut een rol spelen.” (een excerpt uit het artikel vind je ook hier). Tegelijkertijd is het een uitdaging om de website onder de aandacht te houden in de enorme hoeveelheid aan scherminformatie waarmee we dagelijks te maken krijgen en loopt de expo het gevaar de aandacht te moeten delen met andere (digitale) prikkels zoals bijvoorbeeld een pop-up van een mailprogramma of andere afleiding die je in de huiskamers vindt.

Vragen over de webtentoonstelling Steve Reich 360°, of andere webtentoonstellingen door MATRIX, mogen gesteld worden aan Melissa Portaels, collectie-expert muziek.

Print Friendly, PDF & Email