The Belgian War press: de Belgische pers gedigitaliseerd

The Belgian War press website biedt gratis tal van Belgische kranten aan die gedurende de twee Wereldoorlogen verschenen, al dan niet klandestien of gecensureerd door de bezetter.

Op initiatief van CegeSoma (Studiecentrum Oorlog en Maatschappij) met financiële steun van Belspo (Federaal Wetenschapsbeleid) werden deze kranten – waarvan de consultatie in diverse archieven en bibliotheken vaak problematisch is – verzameld en gedigitaliseerd. De website, die geraadpleegd kan worden in het Nederlands, Frans en Engels, biedt ook achtergrondinformatie aan met betrekking tot oorlogspers.

Het overzicht van gedigitaliseerde kranten vind je hier:

Al deze kranten digitaliseren was niet haalbaar, daarom opteerde de Koninklijke Bibliotheek ervoor meer dan veertig titels te digitaliseren die een evenwichtige staalkaart bieden van de Belgische dagbladpers tussen 1830 en 1950. Op die manier werden zowel Franstalige, Nederlandstalige als Duitstalige kranten van verschillende politieke strekkingen gedigitaliseerd. Het gaat bijvoorbeeld om de neutrale Le Soir, het socialistische Vooruit en Le Peuple, of de liberale en nationale L’Indépendance belge.

Via “online consulteren” + “browse” vind je gemakkelijk per krant de verschillende edities (per jaar, maand, dag) terug. Daarnaast kan je ook de inhoud van de kranten zelf doorzoeken via de “search” functie.

Vragen over het gebruik van deze databank mogen worden gericht aan de collectie-expert Geschiedenis en Overheidspublicaties.

Print Friendly, PDF & Email